AUDIOVISUALS

“Si la no-violència és la llei del nostre ésser, el futur està amb les dones”.

Mahatma Ghandi

Temps d'Écoute

Fitxa tècnica

 

Segons les Nacions Unides, avui en dia, la República Democràtica del Congo es considera un dels pitjors llocs del món on néixer dona. Temps d’Écoute ens mostra la lluita de les dones congoleses pel dret a la salut. L’objectiu: trencar amb el clixé que parla de les dones i societats africanes com a passives. L’Associació FEPSI és un clar exemple de societat civil organitzada i activista. Una lluita social que ens convida a reflexionar sobre el gènere com a determinant social del dret a la salut al món.

 

“Temps d’Écoute” reflexa la lluita de les dones congoleses pel dret a la salut a la República Democràtica del Congo. El film de Farmamundi aborda mitjançant varis testimonis la qüestió del gènere, sense victimisme, com un condicionant d’accés a la salut, però trencant el clixé de les dones i societats africanes com a passives, pobres i sense iniciativa, i mostrant a la societat congolesa organitzada, activista i líder en la lluita per la defensa dels seus drets. El fil conductor és l’experiència de més de 10 anys de l’associació de dones congoleses Femmes Engagées pour la Promotion de la Santé Intégrale (FEPSI) dedicada a l’atenció mèdica-psicològica-jurídica-socioeconòmica de víctimes de violència sexual, persones seropositives i desplaçades de guerra.

 

El documental és una producció de Mamma Team (dirigit per Pol Penas) realitzada amb la col•laboració de la ONG congolesa FEPSI i compta amb el finançament de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament i els laboratoris Cinfa.

A luta continua

Fitxa tècnica

 

Moçambic, des de la seva independència el 1975, és un país en un canvi permanent. En aquest context, governs, fundacions, ONGs i empreses prediquen nobles intencions que persegueixen millorar el precari estat de salut de gran part de la població. "A Luta Continua" repassa els avenços, reptes i dificultats per construir un sistema de salut per a tothom i totes en un país cada dia més desigual i on, de vegades, les estratègies d'ajuda no sempre avancen en la mateixa direcció.

 

Títol original: A luta continua

Títol en espanyol: La Lucha continúa

Títol en anglès: The Struggle Continues

País de producció: Espanya

Any de producció: 2014 (maig)

Durada: 40 minuts

Format original: HD - Format pantalla: 16:9

Formats de projecció: Bluray i DVD

Idiomes en la versió orginal: Portuguès, Espanyol, Anglès.

Subtítols: Portuguès, Espanyol, Anglès.

So: Estereo

Direcció: Raúl de la Fuente

Producció: Amaia RemÍrez i medicusmundi

Guió: Raúl de la Fuente, Amaia Remírez i medicusmundi

Fotografia, direcció i muntatge: Raúl de la Fuente

Música: Mikel Salas

Correcció de color: Axel O'Mill

Postproducció de so: Ernesto Santana

Grafisme i postproducció: Natxo Leuza

Subtítols: Iker Esteibarla

 

Un documental de medicusmundi i Kanaki Films sobre el tortuós recorregut que viu Moçambic en la construcció del seu sistema públic de salut.

Papil ·loma

Fitxa tècnica

 

El càncer de Cèrvix causa cada any a Espanya 3 morts per cada 100.000 dones. Donada la baixa incidència d’aquest tipus de malaltia, alguns experts en salut pública qüestionen la vacunació generalitzada i la seva efectivitat i seguretat. Consideren que la citologia és la millor estratègia de detecció i de diagnòstic precoç.

 

D’altres, per contra, aconsellen la vacunació amb l’objectiu d’evitar cada any 800 morts al país i defensen la seguretat i l’efectivitat dels fàrmacs que s’administren. Apel·len a la multiplicitat de controls i al sistema de farmacovigilància establert.

 

Però són realment innòcues les vacunes del papil·loma humà que hi ha al mercat?

 

El 27 de gener del 2016, l’ ‘American College of Pediatricians’ dels Estats Units alertava que una de les vacunes del VPH podria estar associada a la menopausa prematura. I el 14 de març del 2016, la Acadèmia Nacional de Medicina de Colòmbia sol·licitava al ministeri de sanitat d’aquest país, un canvi en el protocol d’aplicació perquè haurien establert una relació entre l’administració de les dosis amb l’inici o agreujament de malalties autoimmunes.

 

Fins l’abril del 2016, la base de dades europea d’informes de presumptes reaccions adverses de medicaments comptabilitzava més de 14.484 comunicacions sobre les vacunes del VPH. Set d’elles amb resultat de mort.

Pel què fa a la base de dades mundial, fins a principis del segon trimestre del 2016, hi havia gairebé 69.200 comunicacions. Un total de 287 havien tingut un desenllaç fatal.

 

El documental Papil·loma, les dones hem de decidir és el resultat d’una extensa investigació sobre les vacunes del papil·loma humà que s’administren actualment a les escoles dins del calendari oficial de vacunació. Vol ser una eina de reflexió i debat crític perquè tothom pugui prendre la millor decisió sobre aquesta qüestió.

 

Direcció: Frederic Pahisa

Producció Executiva: Josep Cabayol.

Realització: Carlos Collazos i Carlos Vera.

Documental de CAPS, Entrepobles i SICOM.

Duració: 57 minutos.

 

Crítiques:

 

Sentít Crític, periodisme d'investigació

"El contingut del material distribuït és responsabilitat exclusiva de l'entitat que el presenta i n'ostenta la titularitat"